Historik

Gotlands Squaredancers födelse
av Per Tellström


Per Tellström, 1991

Det var så här det började med Squaredance på Gotland.

Ing-Marie och jag träffades någon gång i slutet av 60-talet. Redan då så fanns mitt Westernintresse. Så även Ing-Maries hästintresse. Det gick ju att kombinera. Jag red som en cowboy (enligt en av mina ridlärare) redan från början, fast utan westernsadel. Westernfilmer var de enda filmerna man inte kunde missa (och är fortfarande). I en del av filmerna dansade dom en sorts gammal amerikansk dans som kallades för Squaredance, och som verkade mycket roligt (och framförallt, amerikansk western).

Ing-Marie hade provat på det där i skolan i Hemse på gymnastiklektionerna, så vi tyckte det kunde vara roligt att prova på. Det här var omkring 1975. Vi hittade en annons där de sålde musik och anvisningar till olika sorters folkdanser, där även Squaredance fanns med. Vi beställde 2 skivor med "bruksanvisning". Javisst det där lät ju kul. Beskrivningen på engelska gick ju bra att läsa, men vad betyder DOSADO???

Något år senare var det en tjej från Nebraska här, frågade henne direkt, vad betyder DOSADO. Javisst hon hade dansat Squaredance i skolan så hon kunde. (Lika mycket som Ing-Marie visade det sig) Armarna i kors över bröstet och så rygg mot rygg. (Så dansade vi dosado i flera år sedan). Då var ju dosado löst, men resten då, för det fanns ju mer visade det sig. Nebraskatjejen kunde nog lite till men det visade sig ganska svårt att utföra på tre personer, så att man skulle kunna förstå och omsätta när man var åtta. Få tag i fem personer till just då, som ville lära sig Squaredance visade sig omöjligt.

1977 startade så Western Riders Club Gotland (jag var en av grundarna). I bakhuvudet fanns hela tiden Squaredance, att kunna användas på kvällarna vid lägerelden, eller på logen, eller på festerna. Nu fanns det folk som var intresserade, men ingen som kunde!

1980 på hösten gick det ett progam på teve, där det dansades squaredance i Sverige. Programledare, Karin Falk. Visserligen bara traditionell SQD, men vad då, jag visste inte skillnaden. Det var Texas Star och Virginia Reel. Killen som ledde det hela hette Peter Myhr. Gruppen hette Tyresö Square Dancers. Äntligen måndag. Riinngg till teve. Karin Falk, javisst kunde jag få adress till Peter Myhr. Ringde upp honom. Han blev glad förstås. Han kunde ju inte allt, men tillräckligt för att vi skulle kunna komma igång.

Annandag jul 1980 så dansade vi Squaredance för första gången. Vi, det var Ing-Marie och jag, Rune Tellström och Gunilla Söderstrand, Gunilla och Ingmar Hägg, Evert och Gunbritt Thomsson. Vi dansade i vårt vardagsrum (bort med granen), och höll på till framåt midnatt. Tre olika danser hade vi och alla klarade vi av (på fyra timmar). Men betänk att det gick inte så fort för vi körde 45 varvs skivor på 33 varv. Vi ringde till Peter Myhr ett antal gånger under kvällen för att lösa akuta problem, sånt som vi inte kunde lösa själva. Vi var ju åtta starka viljor, och ibland fanns det åtta lösningar på ett problem. Lyckan var i alla fall fullständig. I huvudet den natten snurrade en hel hop av dosado och right and left grand. Vi kunde ju!!

Ringde runt till westernklubben: Squaredance i Fardhems bygdegård på söndag! Alla kom! (nästan, jag tror att det var EN som inte ville) Jag hade då också fått lite mer material från Peter så vi körde hårt, alla var jättelyckliga. Efter någon vecka så kom Peter själv ner och hjälpte oss. Jag vill minnas att vi som mest var tre Squares. Det var ungefär då som nu allså. På den tiden så dansade vi mest traditionellt men gick naturligtvis över mer och mer till modern SQD.

När den kursen var slut så kunde vi ungefär basic 34. Avslutningsfesten var en av dom man minns länge. Peter Myhr var med. Vi var i Eksta bygdegård, alla barn var med (vi hade barnvideohörna) Mat: chiliconcarne. Uppträdande av Lily Carbyne och hennes Can-Can flickor. Pianist Nils Olofsson. Mycket bejublat. Vi fortsatte sedan med en kurs till direkt, och när den var klar så kunde vi väl ungefär basic- programmet. Då var vi framme i maj och, om jag minns rätt så var det då vi startade klubben. Men då slutar istället min historiebeskrivning.

Öja 10 år senare

~ © Gotlands Squaredancers ~ grafik & design: www.netgoblins.com ~