Apache


Apacherna var ett stridslystet indianfolk från sydvästra Nordamerika. De var bland de första indianerna som tämjde hästar och lärde sig använda dem i jakt och strid.

Då spanjorerna mötte dem i slutet av 1400-talet levde de i New Mexico och hade redan då ett rykte om sig att vara snabba rövare. Ofta slog de till mot de så kallade pueblo-folken, som levde i städer av lera och hade lärt sig odla i öknen. Dessa samhällen hade blivit rika genom handel med andra folk, och var lockande offer för indianer som inte var bofasta. Ett av de utsatta folken, Zuni, kallade dem "Apachu", vilket helt enkelt betyder "fienden".

När apacherna började få tag på krut och skjutvapen blev de riktigt farliga och hamnade ofta i konflikter med de vita i ökenområdena. New Mexico och Arizona blev fruktade som "Apacheland".

Under 1870 hade amerikanska staten bestämt att apacherna måste bo i ett speciellt reservat. Där skulle de inte vara i vägen för någon och kunna leva i frid och ro. Men en grupp apacher under ledning av Cochise vägrade gå med på detta och valde att leva som laglösa istället.

Under flera år lyckades de ställa till med mycket elände innan amerikanska militären samlade ihop ungefär 3000 av de fria apacherna och satte dem i reservat. Men ett tag senare rymde de igen ledda av rövarhövdingen Victorio. En ny våg och plundring och snabba räder följde tills Victorio dödades 1880. De laglösa valde Geronimo till sin nye ledare och fortsatte med sitt vilda leverne tills Geronimo gav upp 1886.

Geronimo


Geronimo var en mäktig krigsledare och medicinman hos Chiricahua-apacherna. Hans indianska namn var Goyathlay som betyder "Han som gäspar". Namnet Geronimo fick han av mexikanerna när han ledde sina krigare i en hämndattack mot staden Arizpe i Mexiko 1859.

Geronimo avskydde de vita hela sitt liv och var ständigt upprorisk mot dem. 1883 lyckades den amerikanska armén för första gången få tag i honom och övertalade honom att ge upp. Från februari 1884 till maj 1885 stannade Geronimo på reservatet i San Carlos. Under den här tiden var han med i ett otal tidningar och en hel del myter skapades runt honom.

1885 flydde han återigen upp i bergen. I ett påfrestande och kostsamt gerillakrig höll apacherna under ledning av Geronimo länge undan för stora militära styrkor. Först sedan armén satt in sina bästa "indianspejare", generalerna Crook och Miles, och tagit risken att råka i diplomatiska förvecklingar med Mexico, genom att låta trupper förfölja indianerna över gränsen, lyckades man få Geronimo på knä.

Den 4 september 1886 kapitulerade han i Skeleton Canyon, Arizona, som den siste av apachernas krigsledare. Han fördes som krigsfånge till Fort Pickens, Florida. Där fanns redan de flesta av hans släktingar och vänner. Förhållandena i lägret var mycket dåliga, vilket resulterade i att de flesta av indianerna dog.

17 februari 1909 dog Geronimo i lunginflammation. Han begravdes vid Cuche Creek, Oklahoma.

Tillbaka till toppen av sidan